SSG ob Svetovnem dnevu gledališča

SVETOVNI DAN GLEDALIŠČA – 27.03.2021

BRANJE MEDNARODNE IN SLOVENSKE POSLANICE

 

SSG bo počastilo praznik na spletu

 

Praznovati Svetovni dan gledališča z zaprtimi gledališči in z zavestjo neznosnega položaja mnogih svobodnih umetnikov, zveni bizarno. Tudi ta priložnost pa lahko pripomore k vzbujanju večje pozornosti, saj se o delavcih kulturnega sektorja (kot tudi o pomenu umetnosti ravno v kriznih časih) govori zelo redko.

International Theatre Institute – Unesco prireja Svetovni dan gledališča od leta 1961 in je letos pozval gledališča k sodelovanju pri celodnevnem streaming predvajanju vsebin.

Mednarodno poslanico ob Dnevu gledališča (prevedeno v več kot 50 jezikov) podpisuje tokrat britanska igralka in oskarjeva nagrajenka Helen Mirren, slovensko poslanico pa igralec Saša Tabakovič. V gledališčih se poslanici javno prebere pred začetkom predstav, ki so na sporedu 27. marca. Ker bo zastor letos ostal zaprt, bo Slovensko stalno gledališče počastilo to priložnost na spletu.

Danijel Malalan, Tina Gunzek in Nikla Petruška Panizon bodo prebrali mednarodno in slovensko poslanico (prvo v dvojni jezikovni različici oz. v slovenščini in v italijanskem prevodu Roberte Quarta) na raznih prizoriščih praznega gledališča. Video, ki ga je montiral Diego Sedmak po zamisli Danijela Malalana, bo objavljen na youtube kanalu SSG že na predvečer praznika in sicer v petek od 21. ure dalje.

Ob dnevu gledališča je SSG prejelo v dar knjigo 100 pisem mojemu igralcu, ki je ravnokar izšla v samozaložbi pri zavodu Novi Zato. Knjiga prinaša sto pisem gledalcev gledališkim ustvarjalcem v času pandemije; med temi so tri občutena sporočila namenjena tržaškemu gledališču.

 

Piškotki nam omogočajo, da analiziramo promet in delovanje naše spletne strani. Nastavitve piškotkov za našo spletno stran lahko kadarkoli spremenite. Zapri in nadaljuj