THE LAST FIVE YEARS – IZREDNI PONOVITVI MUZIKALA V SSG 5. IN 6. DECEMBRA OB 19.00

ZADNJIH PET LET – THE LAST FIVE YEARS

IZREDNI PONOVITVI MUZIKALA V SSG 5. IN 6. DECEMBRA OB 19.00

 

 

Božič v New Yorku je že postal standard prazničnega časa. Sentimentalne filmske zgodbe pod okrašeno jelko v objemu razsvetljenih nebotičnikov vsako leto pripomorejo k ustvarjanju prijetnega razpoloženja. V Slovenskem stalnem gledališču se bo newyorška ljubezenska zgodba dogajala v živo, na odru Male dvorane, z dvema izjemnima ponovitvama komornega muzikala Zadnjih pet let (The last five years). Koprodukcija Slovenskega stalnega gledališča, Glasbene matice in SNG Nova Gorica bo na sporedu v četrtek, 5. in v petek, 6. decembra ob 19. uri in z italijanskimi nadnapisi.

Off-Broadwayska uspešnica Jasona Roberta Browna po skladateljevih avtobiografskih motivih je zgodba pisatelja in igralke, ki iščeta srečo v velikem mestu. Zaljubita se in se poročita: on, Jamie, postane zelo uspešen v svojem poklicu, Cathy pa ne doseže zastavljenih ciljev, kar usodno vpliva tudi na njuno razmerje. Posebnost te zgodbe je neobičajna dramaturgija, ki sledi nasprotnemu časovnemu zaporedju: zgodba pisatelja sledi naravni kronologiji, pripovedni lok njegove (bivše) partnerice pa poteka v nasprotni smeri.

V gledališkem listu predstave je Sara Del Sal opisala atraktivnost tega muzikala s temi besedami: »Glavna junaka dela sta čisto običajna človeka s svojimi sanjami in šibkostmi – kako naj bi torej ne žalovali s Cathy, ko razmišlja o svojem bivšem možu, in kako naj bi verjeli, da je zgodbe res konec, ko slišimo Jamija, s kolikšnim navdušenjem govori o dekletu, ki ga je od vedno čakal in ki ga je naposled našel. Dekletu, ki je popolnoma različno od tistega, ki bi ga zanj izbrali njegovi starši: Jamie krši pravila judovske skupnosti, ko se poroči z dekletom, ki tej skupnosti ne pripada … ker jo ljubi. Že po nekaj trenutkih pademo v igro

Predstava z glasbo v živo je za SSG prva uprizoritev muzikala anglosaškega formata in v tej predstavi je delo prvič zazvenelo v slovenskem prevodu Janeza Usenika. Režijo je podpisala Jasmin Kovic. V glavnih vlogah igrata in pojeta Danijel Malalan in Patrizia Jurinčič. Glasbeni vodja predstave je vsestranska tržaška glasbenica Andrejka Možina, ki je koordinirala instrumentalno skupino Glasbene matice (sestavljajo jo Sebastiano Frattini, Irene Ferro-Casagrande, Andrejka Možina, Matteo Bognolo, Luca Emanuele Amatruda in Mariano Bulligan).

 

Piškotki nam omogočajo, da analiziramo promet in delovanje naše spletne strani. Nastavitve piškotkov za našo spletno stran lahko kadarkoli spremenite. Zapri in nadaljuj